KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Pečená svatomartinská husa se švestkovou omáčkouKategorie: hlavní jídla, drůbeží maso![]() • 1 husa (cca 4 kg) • 5 šalotek • 5 – 6 jablek • 2 lžíce cukru (nejlépe třtinového) • 20 g másla • sůl • pepř • na omáčku: 200 g sušených švestek + 0,25 l červeného vína + 20 g másla + sůl + pepř + citron + 0,5 l vody Recept pečená svatomartinská husa se švestkovou omáčkou připravíme takto:
Z omyté a osušené husy oddělíme krk a konce křidélek a zvenku i zevnitř důkladně osolíme a necháme uležet do druhého dne. Omytá jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Na másle zkaramelizujeme cukr, přidáme nadrobno nakrájené 3 šalotky a čtvrtky ze 4 jablek. Touto směsí husu naplníme a otvor uzavřeme. Kůži na prsou na více místech nakrojíme, aby se tuk dobře vypékal, husu vložíme do pekáče prsy dolů, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 2 hodiny. V průběhu pečení obracíme a podléváme a čirý tuk během pečení sbíráme. Upečenou husu vyjmeme, sádlo slijeme a husu vložíme zpět do pekáče. Zbytek šalotek a jablek rozkrojíme na čtvrtky a obložíme jím husu a dopékáme jí odkrytou a dokřupava cca 20 minut. Omáčku připravíme tak, že sušené švestky zalijeme vodou a rozvaříme. Po vyvaření vody přilijeme víno a směs zredukujeme. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme, zakápneme pár kapkami citronu a nakonec zjemníme máslem. V naší kuchařce bylo kromě receptu Pečená svatomartinská husa se švestkovou omáčkou nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: Bramborové noky s omáčkou ze sýra Brambory s houbovou omáčkou Brambory s ředkvičkovou omáčkou Candát s cibulovou omáčkou Candát s jemnou petrželkovou omáčkou Celer s houbovou omáčkou Dušená ryba se smetanovou omáčkou a hřiby Dušené kuře s bílou omáčkou Fazolky se smetanovou omáčkou Fettucine s houbami a rajčatovou omáčkou Fettucine s oříškovou omáčkou Gnocchi s tvarohovou omáčkou Grilovaný kapr s jablečnou omáčkou Halušky s rajčatovou omáčkou Hodovnická husa |
|