KUCHAŘSKÉ RECEPTY



DALŠÍ KATEGORIE

Pečená svatomartinská husa se švestkovou omáčkou

Kategorie: hlavní jídla, drůbeží maso

Na recept pečená svatomartinská husa se švestkovou omáčkou potřebujeme tyto suroviny:

   • 1 husa (cca 4 kg)
   • 5 šalotek
   • 5 – 6 jablek
   • 2 lžíce cukru (nejlépe třtinového)
   • 20 g másla
   • sůl
   • pepř
   • na omáčku: 200 g sušených švestek + 0,25 l červeného vína + 20 g másla + sůl + pepř + citron + 0,5 l vody
Recept pečená svatomartinská husa se švestkovou omáčkou připravíme takto:
Z omyté a osušené husy oddělíme krk a konce křidélek a zvenku i zevnitř důkladně osolíme a necháme uležet do druhého dne. Omytá jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Na másle zkaramelizujeme cukr, přidáme nadrobno nakrájené 3 šalotky a čtvrtky ze 4 jablek. Touto směsí husu naplníme a otvor uzavřeme. Kůži na prsou na více místech nakrojíme, aby se tuk dobře vypékal, husu vložíme do pekáče prsy dolů, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 2 hodiny. V průběhu pečení obracíme a podléváme a čirý tuk během pečení sbíráme. Upečenou husu vyjmeme, sádlo slijeme a husu vložíme zpět do pekáče. Zbytek šalotek a jablek rozkrojíme na čtvrtky a obložíme jím husu a dopékáme jí odkrytou a dokřupava cca 20 minut. Omáčku připravíme tak, že sušené švestky zalijeme vodou a rozvaříme. Po vyvaření vody přilijeme víno a směs zredukujeme. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme, zakápneme pár kapkami citronu a nakonec zjemníme máslem.







©2022 KucharkaRecepty.cz     Šíření obsahu webu nebo jeho části bez písemného souhlasu majitele a provozovatele webu není dovoleno!