KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Hovězí pečeně s kyselou omáčkouKategorie: hlavní jídla, hovězí maso![]() • 1,5 kg hovězí pečeně • 2 cibule • kořenová zelenina (mrkev • petržel • celer) • 300 ml suchého červeného vína • 150 ml bílého vinného octa • 4 hřebíčky • 1 bobkový list • 1 lžička celého pepře • 1 lžička jalovce • 40 g másla • 250 ml vývaru • 70 g sušených meruněk • 70 g sušených švestek • 1-2 lžíce tmavé jíšky • cukr • sůl • pepř Recept hovězí pečeně s kyselou omáčkou připravíme takto:
Maso omyjeme, osušíme, svážeme nití a dáme do kastrolu. Cibule oloupeme a zapíchneme do nich hřebíčky. Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Zeleninu s cibulí dáme do hrnce, přidáme 1,5 l vody, víno, ocet a koření, přivedeme k varu, necháme vychladnout a nalijeme na maso. Přikryjeme pokličkou a necháme v chladnu marinovat 3 dny za občasného obracení. Pak maso vyjmeme, osušíme a ze všech stran orestujeme na rozehřátém másle. Zalijeme vývarem a 2 hodiny dusíme. Pak maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme ho asi 10 minut odpočinout. Do výpeku scedíme asi 125 ml marinády, přidáme meruňky a švestky, osolíme, opepříme a osladíme, zahustíme jíškou a asi 5 minut povaříme. Pečeni nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a bramborovými knedlíky s chlebem. V naší kuchařce bylo kromě receptu Hovězí pečeně s kyselou omáčkou nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: Bavorská sekaná pečeně Bavorská vepřová pečeně Bramborové noky s omáčkou ze sýra Brambory s houbovou omáčkou Brambory s ředkvičkovou omáčkou Candát s cibulovou omáčkou Candát s jemnou petrželkovou omáčkou Celer s houbovou omáčkou Cikánská hovězí pečeně Cikánská pečeně s paprikovou náplní Debrecínská svíčková pečeně Divoká sekaná pečeně Dušená ryba se smetanovou omáčkou a hřiby Dušená skopová pečeně Dušené kuře s bílou omáčkou |
|