KUCHAŘSKÉ RECEPTY



DALŠÍ KATEGORIE

Hovězí na smetaně

Kategorie: hlavní jídla, hovězí maso

Na recept hovězí na smetaně potřebujeme tyto suroviny:

   • 0,5 kg hovězího zadního
   • 100 g uzené slaniny
   • 2 větší mrkve (cca 300 g)
   • 2 menší petržele (cca 150 g)
   • 1 menší celer (cca 250 g)
   • 1 cibule
   • 1 jablko
   • 2 lžíce cukru
   • 2 lžíce plnotučné hořčice
   • 2 lžíce citronové šťávy
   • 750 ml zeleninového vývaru
   • 1 kelímek smetany (33%)
   • 2 lžíce hladké mouky
   • sůl
   • pepř
   • nové koření
Recept hovězí na smetaně připravíme takto:
Polovinu uzené slaniny nakrájíme na špalíčky. Maso po vláknech na několika místech propíchneme nožem. Do takto vzniklých otvorů vložíme špalíčky slaniny a zastrčíme je, co nejhlouběji. Kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kostky, dáme do hrnce společně s masem, polijeme citronovou šťávou a trochou oleje a vložíme přes noc do lednice. Druhý den maso vyjmeme ze zeleniny a prudce je opečeme na pánvi, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Opečené hovězí odložíme. Ve druhém hrnci rozpálíme olej a vyškvaříme na něm zbytek slaniny nakrájené na kostky. K vyškvařené slanině přidáme kořenovou zeleninu, ve které bylo naložené maso, a najemno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Až se zelenina začne zbarvovat, přidáme na kousky nakrájené jablko a po chvíli cukr a chvíli restujeme. Jakmile cukr začne karamelizovat, přidáme k základu hořčici a chvíli ji zarestujeme. Pak zalijeme vývarem, přidáme zpět maso, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, osolíme a na mírném plameni dusíme. Asi po hodině základ i s masem opatrně přelijeme do zapékací mísy a přikryjeme alobalem. Vložíme do trouby a na 150°C pečeme další hodinu až hodinu a půl. Po uplynutí doby vyndáme z trouby, maso vyjmeme a základ přecedíme. Jednu třetinu zeleniny vložíme zpět do základu (pokud možno bez koření, snažíme se ho vylovit) a základ dobře rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak omáčku pomalu přivedeme k varu. Mezitím ve smetaně rozmícháme mouku, přidáme naběračku teplé omáčky (aby se smetana nesrazila) a pomalu ji zašleháme do omáčky. Nakonec podle potřeby dochutíme cukrem, solí, pepřem či citronovou šťávou. Podáváme nejlépe s karlovarským knedlíkem a brusinkami.







©2022 KucharkaRecepty.cz     Šíření obsahu webu nebo jeho části bez písemného souhlasu majitele a provozovatele webu není dovoleno!