• 8 vajec
• 1 lžíce másla
• 1 lžíce hladké mouky
• 250 ml vývaru
• 100 ml bílého vína
• 150 g zakysané smetany
• 3 lžíce plnotučné hořčice
• cukr
• sůl
• pepř
• 5 lžic vinného octa
• 2 lžíce nasekané pažitky
Na pánvi rozpustíme máslo, vsypeme mouku a připravíme zlatavou jíšku.
Za stálého míchání přidáme vývar, víno, smetanu, hořčici, podle chuti sůl, pepř, cukr a nakonec 1 lžíci octa.
Litr vody a 4 lžíce octa uvedeme do varu, do naběračky postupně rozklepneme vejce a opatrně je vpouštíme do vroucí vody.
Vaříme na mírném ohni asi 3 minuty a pak je děrovanou lžící vyjmeme.
Ztracená vejce podáváme politá hořčičnou omáčkou a posypaná pažitkou a s topinkami.