• 500 g hovězího masa z kýty (nebo plece nebo roštěnce)
• 40 g sádla
• 60 g cibule
• sůl
• špetka černého mletého pepře
• 1 bobkový list
• 1 hřebíček
• špetka strouhaného muškátového oříšku
• 1 lžička hořčice
• 1 lžička kečupu
• 50 g kyselých okurek
• 0,5 dcl okurkového nálevu
• 2 dcl smetany
• 20 g hladké mouky
Na sádle osmahneme maso spolu s nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme pepř, hřebíček, bobkový list a muškátový oříšek a dusíme.
Maso během dušení podléváme vroucí vodou.
Až bude maso poloměkké, přidáme hořčici, kečup a sůl a dusíme doměkka.
Hotové maso vyjmeme, zbylou šťávu prolisujeme, přidáme do ní oloupané kyselé okurky nakrájené na kolečka a okurkový lák a necháme přejít varem.
Do smetany důkladně vmícháme mouku a jakmile začne šťáva vřít, ztlumíme plamen, smetanu do ní vmícháme a na mírném ohni povaříme ještě několik minut.
Šťávu nalijeme do omáčníku a podáváme.