• 250 g vepřového masa
• 250 g kysaného zelí
• 3 lžíce sušených hub
• 4 brambory
• 2 cibule
• 1 malá mrkev
• 1200 ml vývaru
• 2 lžíce oleje
• 2 lžíce rajčatového protlaku
• 1 lžička kmínu
• chilli koření
• 1 lžička červené papriky
• 2 stroužky česneku
• sůl
Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a zpěníme na rozehřátém oleji.
Přidáme na kostky pokrájené maso, kmín, utřený česnek a mletou papriku.
Vše promícháme a osmahneme.
Potom přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme.
Zalijeme horkým vývarem, přidáme pokrájené kysané zelí, dvě lžíce sušených hub a očištěnou nakrájenou mrkev.
Zakryjeme pokličkou a vaříme, až maso změkne.
Zvlášť uvaříme v osolené vodě oloupané a na kostky nakrájené brambory doměkka.
Brambory scedíme a vložíme do uvařené polévky.
Tu podle chuti osolíme a přidáme pár kapek chilli koření.
Zelňačku ozdobíme petrželkou a podáváme s tmavým pečivem.