• 400g červené řepy
• hlávka bílého zelí
• 400g brambor
• 1 cibule
• 2 lžíce oleje
• sůl
• pepř
• vinný ocet
• 250ml mléka
• 1500ml zeleninového vývaru
• 60g strouhaného sýra
• 25g másla
• 125g mouky
• 1 vejce
• 1 lžička křenu
Červenou řepu uvaříme a pokrájíme.
Zvlášť uvaříme zelí a brambory.
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme zeleninu, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme asi 10minut.
Přidáme řepu a vaříme dalších 10minut.
Do kastrůlku vlijeme mléko, přidáme tuk a necháme přejít varem.
Pak přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, až vznikne tužší hmota, která se nelepí na stěny.
Přidáme vejce, sýr, nastrouhaný křen a lžící namočenou ve studené vodě vykrajujeme noky.
Uvaříme je ve zbylém vývaru a ještě je chvíli necháme "táhnout".
Křenové noky přidáme do polévky a každou porci posypeme sekanou petrželkou.