• 500g brambor
• 100g celeru
• 500 ml vývaru
• 1 větší mrkev
• 1 lžíce másla
• 250ml smetany
• sůl
• pepř
• petrželka
Brambory a celer oloupeme a nakrájíme na větší kostky.
Omyjeme je a uvaříme ve vývaru doměkka.
Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na jemné nudličky.
V kastrůlku rozehřejeme máslo a mrkev na něm pomalu dusíme.
Zeleninu uvařenou ve vývaru rozmixujeme na hladký krém.
Vlijeme do něho smetanu, ochutíme solí a pepřem a dobře promícháme.
Čerstvou pažitku dobře opereme a nasekáme najemno.
Do hlubokého talíře nebo misky rozdělíme podušenou mrkev, zalijeme krémovou polévkou a nakonec ozdobíme sekanou petrželkou.
Podáváme s bílým pečivem.