• 450 g kořene zázvoru
• 350 ml vody
• 450 g cukru krystal
Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti asi 2 cm a necháme přes noc v misce se studenou vodou.
Druhý den dáme zázvor do menšího hrnce se studenou vodou, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
Pak vodu slijeme a znovu opakujeme proces (přidáme studenou vodu, přivedeme k varu, slijeme) minimálně třikrát nebo dokud zázvor nezměkne a nepůjde propíchnout vidličkou.
Čím je kořen zázvoru starší, tím déle to trvá.
V dalším hrnci smícháme cukr s vodou a necháme asi 20 minut vařit, dokud se nevytvoří sirup.
Pak přidáme odkapaný zázvor a přivedeme znovu k varu na jednu minutu.
Pak odstavíme z ohně a necháme 3 hodiny chladnout při pokojové teplotě (sirup získá krásně zázvorovou příchuť).
Pak zázvor i se sirupem dáme do uzavíratelné sklenice, postavíme na víčko a necháme stát přes noc.
Sklenici uchováme ve spíži a po otevření v lednici, kde zázvor vydrží bez problémů několik měsíců.