• květák
• brambory
• sladká smetana
• máslo
• hladká mouka
• sůl
• pepř
• 200 g tvrdého sýra
• mladá cibulka
Ve vodě povaříme květák.
Do vymazaného pekáče naskládáme na půlku rozkrojené brambory a dáme do trouby péct.
Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, vymícháme smetanou a vývarem z květáku.
Do omáčky zamícháme více než polovinu nastrouhaného sýra a mícháme, dokud není omáčka hladká a sýr rozpuštěný.
Pak osolíme a opepříme podle chuti.
Jakmile jsou brambory upečené do měkka, naskládáme na ně vařený květák, zalijeme sýrovou omáčkou, na povrch nasypeme zbytek nastrouhaného sýra a v troubě zapečeme do zlatova.
Při podávání jednotlivé porce zapečeného květáku posypeme nasekanou mladou cibulkou.