• 500 g žampiónů
• 1 cibule
• 750 ml houbového vývaru
• 2 lžíce tuku
• 1,5 lžíce polohrubé mouky
• půl citronu
• půl kelímku šlehačky
• sůl
• pepř
• pažitka
Žampiony očistíme, kloboučky oloupeme a nakrájíme na plátky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Na lžíci rozehřátého tuku osmahneme čtvrtinu žampionů, osolíme a opepříme je, pak žampiony vyjmeme.
Do výpeku přidáme zbylý tuk a nakrájenou cibuli, osmahneme ji dozlatova, zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalijeme vývarem, promícháme, přidáme zbylé žampiony, přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.
Polévku rozmixujeme, prohřejeme a ochutíme solí, pepřem a citronovou kůrou i šťávou.
Nakonec do polévky vmícháme šlehačku.
Porce žampionové polévky se smetanou ozdobíme osmaženými žampiony a nasekanou pažitkou.