• 1 kg libového vepřového masa
• 600g vepřového laloku s brzlíky
• 600g cibule
• 800g vepřových drobů (ledvinka + slezinka + kousek jazyka + kousek jater a srdce + mozeček)
• maso od místa vykrvení prasete
• 1 lžíce hladké mouky
• mletý pepř
• mletá sladká paprika
• kmín
• česnek
• sůl
• 150g škvařeného sádla
• vývar z masa
Drobně pokrájenou cibuli usmažíme na sádle dorůžova, přidáme mletou papriku, po zpěnění vložíme maso pokrájené na kousky a droby kromě mozečku a za stálého míchání osmažíme.
Až se šťáva vydusí do tuku, směs okořeníme, podlijeme trochou vývaru z masa, osolíme, okořeníme, vmícháme třený česnek a dusíme pod pokličkou téměř doměkka.
Šťávu opět vydusíme do tuku, zahustíme moukou, za stálého míchání osmahneme, přidáme odblaněný a pokrájený mozeček a opět osmahneme.
Guláš podlijeme znovu trochou vývaru a dusíme, až maso změkne, šťáva zhoustne a oddělí se tuk.
Guláš by měl být pikantní, dobře okořeněný.