• 500 g polohrubé mouky
• 200 g tuku
• 80 g droždí
• l lžička soli
• 12 kostek cukru
• 125 ml mléka na kvásek
• 3-4 žloutky (čím víc
• tím je těsto křehčí)
• na náplň: 500 g tvarohu + rozinky
• švestková povidla
• trocha rumu
• na drobenku: 100 g hrubé mouky + 70 g cukru + 70 g másla
Prosejeme mouku do mísy, uprostřed uděláme důlek, v němž rozmícháme s l lžičkou cukru droždí ve 2 lžičkách mléka a necháme vzejít.
Mezitím nastrouháme na hrubém struhadle do mouky tuk, v mléce rozmočíme cukr, sůl a rozšlehané žloutky.
Pak vše důkladně propracujeme, až se těsto nechytá ani mísy ani vařečky.
Těsto dáme hned na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme na velký plát.
Z něj vykrájíme cca 80 čtverečků, do jejichž středu dáme tvarohovou nádivku z tvarohu s hrozinkami.
Těsto spojíme, zakulatíme, až vznikne bochánek.
Vezmeme vajíčko a vtiskujeme jím do každého bochánku důlek.
Do důlku plníme švestková, mírně rumem rozředěná povidla.
Do misky připravíme drobenku a "povidlovou stranou" do ní každý koláček (potřený nejprve rozšlehaným bílkem) otiskneme, aby se drobenka přichytila.
Koláčky dáme na plechy a teprve potom je necháme vykynout.
Pečeme je v dobře vyhřáté troubě.