• 4 vepřové řízky
• 500 g brokolice
• 500 g mrkve
• sůl
• bílý pepř
• 3 snítky kerblíku
• 2 lžíce oleje
• 200 g másla
• 2 žloutky
• 4 lžíce suchého bílého vína
• 1 lžička citronové šťávy
Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky.
Očištěný košťál nakrájíme na kostičky.
Také mrkev očistíme a nařežeme podélně na plátky.
Maso omyjeme,osušíme, osolíme a opepříme.
Opereme a osušíme kerblík a otrháme lístky.
Na pánvi zahřejeme olej a na něm řízky po každé straně asi 4 minuty opečeme.
V kastrůlku rozpustíme máslo.
V teplé vodní lázni šleháme žloutky spolu s bílým vínem do krému.
Za stálého šlehání přidáme po kapkách vlažné máslo.
Holandskou omáčku pak ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Ve vroucí osolené vodě podusíme brokolici zhruba 8 minut.
Asi po 5 minutách k ní přidáme mrkev a dodusíme, pak necháme okapat.
Na míse upravíme řízky se zeleninou, přelijeme je holandskou omáčkou a trochu opepříme.
Podáváme ozdobené lístky kerblíku.