• 4 větší řízky z vepřové kýty
• sůl
• 40 g sádla
• 30 g hladké mouky
• 2 dcl zakysané smetany
• 10 g hladké mouky
• na nádivku: 100 g vepřového masa + 1 vejce + 1 cibule + 10 g sádla + sůl + pepř + zelená petrželka + cca 30 g strouhanky
Náplň připravíme tak, že syrové vepřové maso umeleme, přidáme nasekanou cibuli osmaženou na sádle, zelenou petrželku, pepř a vejce, osolíme, podle potřeby přidáme strouhanku a promícháme.
Řízky mírně naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, zavineme, převážeme nití, obalíme v mouce a na sádle ze všech stran opečeme.
Potom zalijeme vývarem nebo horkou vodou, přikryjeme a dusíme do měkka.
Měkké závitky vyjmeme a odstraníme z nich nit.
Do šťávy přidáme zakysanou smetanu rozšlehanou s moukou, vložíme závitky a ještě chvíli povaříme.
Podáváme s těstovinami nebo knedlíky.