• 300 g vepřové plece
• 300 g rýže
• 2 lžíce sterilovaného hrášku
• 40 g oleje
• sůl
• 80 g tvrdého sýra
Rýži přebereme, spaříme vroucí vodou, necháme v cedníku okapat, dáme do kastrolu, zalijeme vodou (na 1 hrnek rýže 2 hrnky vody), osolíme, přikryjeme pokličkou a v předehřáté troubě zvolna dusíme do měkka.
Maso krátce osmahneme na oleji, potom vložíme do předehřáté trouby, osolíme a upečeme doměkka.
Podle potřeby přelijeme vypečenou šťávou a podlijeme horkou vodou.
Měkké maso rozkrájíme na malé kousky, přidáme sterilovaný hrášek a i se šťávou z masa promícháme s dušenou rýží.
Vepřové rizoto podáváme posypané nastrouhaným sýrem.