• 600 g vepřové panenky
• sůl
• 1-2 lžíce tlučeného pepře
• 8 velkých stroužků česneku
• 250 ml plnotučného mléka
• 1 lžíce olivového oleje
• 15 g másla
Panenku očistíme, opepříme čerstvě nadrceným pepřem, necháme v ledničce uležet.
Stroužky česneku oloupeme, rozmáčkneme, vložíme do kastrůlku s mlékem, přivedeme opatrně k varu a s mírně poodkrytou pokličkou vaříme asi půl hodiny.
Pak česnek rozmixujeme a přes sítko vlijeme zpět.
Panenku nakrájíme na medailonky vysoké 3-4 cm, osolíme, potřeme olivovým olejem a opečeme z obou stran dle libosti (uvnitř by měly být ještě růžové a šťavnaté).
Pak přendáme na nahřátý talíř a uchováme v teple.
Výpek slijeme do česnekové omáčky a tu vyvaříme do požadované hustoty.
Pak odstavíme z plotny a vmícháme lžíci másla.
Podáváme s různě upravenými brambory.