• 4 vepřové kotlety
• 200 g hub
• 100 g cibule
• česnek
• sůl
• kmín
• pepř
• 30 g tuku
• 20 g másla
• hladká mouka na zahuštění šťávy
• 300 g směsi divoké rýže a bílé rýže
Na 1 díl rýže přilijeme 2 až 3 díly osolené vody, přivedeme k varu a vaříme přikryté asi 25 minut.
Z vykostěné vepřové pečeně nakrájíme přes vlákno plátky, okraje nařízneme, plátky naklepeme, osolíme a okořeníme mletým kmínem a pepřem.
Cibuli nakrájíme nadrobno, na tuku orestujeme dozlatova, přidáme plátky masa, zprudka opečeme po obou stranách, zalijeme šálkem horké vody a dusíme asi třicet minut (do poloměkka).
Žampióny oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a podusíme na másle asi tři minuty.
Potom houby přidáme k masu a společně dusíme doměkka dalších cca třicet minut.
Hotové řízky vyjmeme a uchováme v teple, štávu vysmahneme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a asi deset minut povaříme.
Podle potřeby dochutíme solí.
Při podávání maso s rýží upravíme na talíře a přelijeme šťávou.