• 5 vepřových kotlet
• 1 vepřová nožička
• sůl
• 150 g prasečí kůže
• 80 g kořenové zeleniny
• 50 g cibule
• 2 zrnka nového koření
• 5 zrnek pepře
• 1 bobkový list
• 120 ml octa
• 2 bílky
Vepřové kotlety na tučnější straně dvakrát nařízneme.
V osolené vodě povaříme 2 hodiny vepřovou nožičku s kůží, pak přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, koření, cibuli, ocet, kotlety a vře vaříme na mírném plameni dokud kotlety nebudou měkké.
Pak je vyndáme a zabalíme do vlhké utěrky, aby neoschly.
Vodu ve které se vařily procedíme, podle chuti dokyselíme a osolíme, přimícháme do ní rozmíchané bílky a na mírném plameni ji za stálého míchání metličkou uvedeme do varu.
Pak dáme rosol na kamna a za 15 minut jej procedíme přes ubrousek.
Kotlety urovnáme na mísu, zalijeme rosolem a necháme ztuhnout.
Podáváme s citronem a posypané zelenou petrželkou.