• 500 g vepřové panenky
• 200 g sušených švestek
• 2 lžíce oleje
• 150 ml červeného vína
• 2 lžíce švestkových povidel
• 50 g mandlí
• sůl
• pepř
• provensálské koření
Panenku očistíme, podélně ji rozřízneme tak, aby se vytvořila kapsa, kterou naplníme sušenými švestkami.
Osolíme, opepříme a na jeden den ji naložíme do červeného vína.
Občas otáčíme.
Na pánvi rozehřejeme olej a panenku na něm opečeme ze všech stran.
Pak ji pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 50 minut.
Víno svaříme se švestkovými povidly a provensálským kořením podle chuti, necháme zhoustnout, přidáme spařené, sloupané nasekané mandle a výpek z panenky a podle potřeby zředíme horkou vodou.
Panenku podáváme nakrájenou na plátky s omáčkou a bramborami, kroketami nebo hranolkami.