• 0,5 kg vepřové kýty
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• sůl
• 100 g sádla
• 7 dcl vody
• 20 g hladké mouky
Kýtu rozdělíme na menší kousky, potřeme česnekem a solí, dáme do pekáče na kolečka cibule, přidáme sádlo, mírně podlijeme vodou a za občasného polévání vzniklou šťávou pečeme maso doměkka a dozlatova (dbáme na to, aby se cibule pod masem nepřipálila), přičemž maso pravidelně otáčíme.
Upečené maso vyjmeme, šťávu přecedíme, zaprášíme moukou, zalijeme přiměřeným množstvím vody, rozmícháme a dovaříme do jemné šťávy, kterou můžeme podle potřeby přisolit a nakonec přecedit.
Podáváme s různě upravenými bramborami nebo knedlíky a červeným nebo bílým zelím nebo špenátem nebo kapustou.