• 250 ml mléka
• 30 g droždí
• 3 žloutky
• 100 g cukru
• 500 g polohrubé mouky
• 1 lžíce rozinek
• 110 g másla
• 1 vanilkový cukr
• 1/2 lžíce strouhané citronové kůry
• mouka na vál
• 1 vejce na potření
• moučkový cukr na posyp
Připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžičky cukru a lžíce mouky a v teple necháme vzejít.
Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru.
Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto.
Když těsto zhoustne, hněteme je tak dlouho, až se nechytá válu.
Poté zapracujeme rozinky a přikryté utěrkou necháme kynout 50 minut.
Z těsta vyválíme 4 prameny, upleteme cop a spojíme ho do věnce.
Věnec dáme na vymazaný plech, doprostřed dáme v alobalu zabalenou čočku a necháme 20 minut kynout.
Pak potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C, až se těsto zapeče zmírníme teplotu na 175°C a dopečeme.