Kuchařské recepty pro každého

Velikonoční uzlíky

Potřebujeme tyto suroviny:
200 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
droždí
špetka soli
vanilkový cukr
2?3 lžíce cukru
nastrouhaná kúra z malého citrónu
1 vejce
50 g ohřátého másla
1 lžíce oleje
cca 200 ml vlažného mléka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
V míse promíchámeme všechny sypké suroviny, přidáme citrónovou kůru a ostatní přísady.
Vypracujeme těsto, které se nelepí, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut kynout.
Potom ještě jednou důkladně promícháme, poprášíme moukou a necháme na teplém místě dobře vykynout 30?60 minut.
Pak těsto vyklopíme na pomoučenou desku, jemně promícháme, vypracujeme válec, který rozkrájíme na 15 ? 16 kusů.
Z každého kusu vyválíme váleček asi 20 cm dlouhý a uvážeme na něm uzlík.
Naklademe na vymazaný plech a necháme ješte 15 minut kynout.
Potom potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a plech vložíme do předehřáté trouby.
Pečiem 20-25 minút pri teplote 190°C.
Velikonoční uzlíky
Velikonoční uzlíky