Kuchařské recepty pro každého

Velikonoční ptáčata

Potřebujeme tyto suroviny:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
0,25 l mléka
2 lžíce cukru
1 kostka droždí
1 vanilkový cukr
1 lžička citrónové kůry
1 žloutek
2 lžíce másla
1 lžíce oleje
1 vejce na potření
rozinky
mandle
mák
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Vlažné mléko smícháme s cukrem a lžící mouky, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme vykynout.
Mouku osolíme, přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutek a rozehřáté máslo s olejem.
Vlijeme vykynutý kvásek a připravíme hladké tužší těsto.
Posypeme ho moukou a v míse ho necháme v teple vykynout.
Na pomoučené desce těsto rozdělíme na stejné dílky, každý vyválíme na tenší pruh, svážeme do uzlíka a dáme opět vykynout.
Potom na jednom konci každého uzlíku vytvoříme hlavičku a na druhém chvost.
Chvost nastříháme nůžkami, hlavičku doplníme očky z rozinek a zobákem z mandle.
Ptáčata potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.
Pečeme při teplotě 180°C do zlatova.
Velikonoční ptáčata
Velikonoční ptáčata