• 250 g hladké mouky
• 250 g polohrubé mouky
• 0,25 l mléka
• 2 lžíce cukru
• 1 kostka droždí
• 1 vanilkový cukr
• 1 lžička citrónové kůry
• 1 žloutek
• 2 lžíce másla
• 1 lžíce oleje
• 1 vejce na potření
• rozinky
• mandle
• mák
• sůl
Vlažné mléko smícháme s cukrem a lžící mouky, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme vykynout.
Mouku osolíme, přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutek a rozehřáté máslo s olejem.
Vlijeme vykynutý kvásek a připravíme hladké tužší těsto.
Posypeme ho moukou a v míse ho necháme v teple vykynout.
Na pomoučené desce těsto rozdělíme na stejné dílky, každý vyválíme na tenší pruh, svážeme do uzlíka a dáme opět vykynout.
Potom na jednom konci každého uzlíku vytvoříme hlavičku a na druhém chvost.
Chvost nastříháme nůžkami, hlavičku doplníme očky z rozinek a zobákem z mandle.
Ptáčata potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.
Pečeme při teplotě 180°C do zlatova.