Kuchařské recepty pro každého

Velikonoční mazanec

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kostka droždí 42 g
500 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
3 žloutky
150 g másla
300 ml mléka
50 g rozinek
50 g mandlí
sůl
kůra z 1 citrónu
půl lžičky anízu
50 ml rumu
1 vejce na potření
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme asi 5 minut vykynout kvásek.
Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru.
Do mísy vsypeme prosátou mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou a anízem, přidáme kvásek, připravený třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepkavé těsto.
Přimícháme spařené rozinky (které jsme předtím namočili do rumu), spařené oloupané mandle a těsto ještě jednou propracujeme a pak necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, vypracujeme z nich hladké bochníky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout.
Pak mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160°C asi 35 až 40 minut.
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec