• 1 kostka droždí 42 g
• 500 g polohrubé mouky
• 120 g krupicového cukru
• 3 žloutky
• 150 g másla
• 300 ml mléka
• 50 g rozinek
• 50 g mandlí
• sůl
• kůra z 1 citrónu
• půl lžičky anízu
• 50 ml rumu
• 1 vejce na potření
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme asi 5 minut vykynout kvásek.
Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru.
Do mísy vsypeme prosátou mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou a anízem, přidáme kvásek, připravený třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepkavé těsto.
Přimícháme spařené rozinky (které jsme předtím namočili do rumu), spařené oloupané mandle a těsto ještě jednou propracujeme a pak necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, vypracujeme z nich hladké bochníky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout.
Pak mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160°C asi 35 až 40 minut.