• 500 g polohrubé mouky
• 0,25 l mléka
• 40 g droždí
• 2 lžíce cukru
• 1 vejce
• sůl
• tuk
Do vlahého mléka dáme lžíci cukru a lžičku mouky, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Do mouky vyklepneme vejce, přidáme sůl a zbytek cukru, vlijeme připravený kvásek a dobře promícháme.
Pak přimícháme rozehřáté máslo, těsto vypracujeme dohladka, dáme do mísy, trochu posypeme moukou, překryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo.
Z vykynutého těsta nabíráme lžící kousky, na pomoučeném vále z nich děláme malé placky, které necháme nakynout a pak je smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách dozlatova.
Horké vdolky posypeme skořicovým cukrem, ozdobíme lžičkou zakysané smetany a můžeme podávat.