• 300 g hladké mouky
• 20 g droždí
• 1 lžička cukru
• 200 ml kefíru nebo podmáslí
• špetka soli
• na náplň: 500 g kysaného zelí + 2 velké cibule + olej na smažení
Na náplň nakrájíme 1 cibuli nadrobno, osmahneme do zlatova, přidáme zelí bez šťávy a dusíme asi 30 minut, aby se vydusila tekutina a zelí trochu zhnědlo.
Pak necháme vychladnout.
Mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu mouky a teplé vody a necháme 10 min vzejít kvásek.
Potom vše zamícháme se solí a přidáváme kefír pokojové teploty.
Zaděláme vláčné těsto, aby se nelepilo.
Bez kynutí rozválíme na vále tenké těsto a skleničkou o větším průměru vykrajujeme kolečka.
Placičky plníme náplní a asi po 10 ks vaříme v osolené vodě 5 minut.
Placičky s náplní skládáme napůl a pevně je slepíme.
Prsty máčíme v mouce.
Hotové vareniky vyndáme z vody, necháme okapat, 1-2 krát je propíchneme vidličkou a dáme do kastrolu s 1 dozlatova usmaženou cibulí.
Oheň vypneme.
Zakryjeme pokličkou a opatrně vareniky protřepeme, aby se nepřilepily.