• 4 porce štiky
• citronová šťáva
• 2 stroužky česneku
• 1 malá mrkev
• kousek celeru
• 1 malá petržel
• 1 cibule
• 4 zrnka pepře
• 2 zrnka nového koření
• 1 bobkový list
• sůl
• 1 lžíce octa
• na holandskou omáčku: 3 žloutky + 20 cl vývaru z ryby + 1 lžíce citronové šťávy + 50 g másla + sůl
Porce ryby pokapeme citronovou šťávou, potřeme rozetřeným česnekem, posolíme a necháme odležet.
Zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření, ocet a povaříme 10 minut.
Ryby vložíme do vroucího vývaru tak, aby byly potopeny, a zvolna vaříme na velmi malém ohni.
Uvařenou rybu vyjmeme a uchováme na teplém místě.
Omáčku připravíme tak, že žloutky rozšleháme ve vývaru, osolíme, nádobku vložíme do kastrolu s horkou vodou a rychle šleháme, až omáčka zhoustne (voda ve vodní lázni se nesmí vařit!) Hustou omáčku z vodní lázně vyjmeme, po částech vmícháme změklé máslo a po kapkách dochutíme citronovou šťávou.
Porce ryby přelijeme horkou omáčkou a podáváme s pečivem.