• 1 chobotnice (500–750 g)
• 1 plechovka loupaných rajčat
• 250 g mraženého hrášku
• 2 cibule
• 5 stroužků česneku
• olej
• sůl
• pepř
• citron
• čerstvá máta
• hrst oliv
• 250 ml červeného vína
Očištěnou chobotnici nakrájíme a asi 30 minut vaříme ve slané vodě (chobotnice pustí do vody zbytky svého barviva a voda tak získá šarlatové zabarvení).
Na oleji osmahneme cibuli, česnek a později i rajčatové pyré, osolíme a opepříme, přidáme scezenou a zpola uvařenou chobotnici a společně dusíme dalších cca 20 minut (celková doba vaření chobotnice záleží hlavně na jejím stáří).
Až je chobotnice skoro hotová, přidáme na kolečka nakrájené olivy, nasekanou snítku máty a úplně na závěr (jen aby se prohřál) hrášek.
Podáváme s těstovinami a parmazánem.