• 500 g polohrubé mouky
• 40 g droždí
• 50 g moučkového cukru
• půl čajové lžičky soli
• 1 dcl vlažné smetany
• 40 ml rumu
• 125 g másla
• 2 žloutky
• 125 g rozinek
• 125 g kandovaného nebo sušeného ovoce
• 50 g citronátu
• 150 g posekaných mandlí (může být směs mandlí a ořechů)
• strouhaná kůra z půlky citronu
• půlka vanilkového lusku
• na špičku nože skořice
• na špičku nože mletý muškátový květ
• na špičku nože mletý kardamon (nebo muškátový oříšek)
• na potření upečené štóly: 75 g másla + 100 g moučkového cukru
Do mísy dáme mouku, uděláme v ní důlek, přidáme rozdrobené droždí, zalijeme trochou vlažné smetany, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
Zbytek smetany smícháme se žloutky, rumem, kořením (z vanilky vybereme jen střed - zrníčka, zbytek upotřebíme později), solí, cukrem, nastrouhanou kůrou a rozpuštěným vlažným tukem.
Vše spojíme a vypracujeme pevné těsto.
Necháme 1 hodinu kynout.
Potomn přidáme mandle, ovoce, rozinky a rukama vpracujeme do těsta.
Necháme znovu kynout 1 hodinu.
Z vykynutého těsta vyválíme obdélník, který přeložíme do středu tak, že na jednou stranu přeložíme třetinu těsta na stranou druhou zbývající dvě třetiny.
Uprostřed by měl vzniknou žlábek.
Přeložíme na plech vyložený papírem na pečení necháme ještě asi 20 - 30 minut kynout.
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 175 - 200°C asi 50 - 60 minut (začne-li štóla příliš hnědnout a uprostřed - po vpíchnutí špejlí - není hotová, přikryjeme ji alobalem.
Pokud je špejle suchá, máme upečeno).
Štólu přendáme na mřížku a seškrábeme připálené rozinky (jsou hořké).
Pak celou štólu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Necháme úplně vychladnout a zabalíme.