• 1 kg polohrubé mouky (nebo hladké + polohrubé)
• 1,5 lžičky soli
• 20 dkg cukru
• 1 vanilkový cukr
• citrónová kůra
• mandle
• rozinky
• 20–25 dkg tuku
• 3 žloutky
• 5 dkg droždí
• 0,5 l vlažného mléka
Do mouky vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme.
Z trochy mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek.
Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozmíchanými žloutky a rozpuštěný tuk a řádně prohněteme.
Těsto musí být tužší.
Po vypracování testo urovnáme v míse, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinu kynout.
Pak těsto rozdělíme na devět dílů, každý rozválíme na dlouhé válečky.
Cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou.
Konce dobře upevníme.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě.
Upečené vánočky necháme řádně vychladnout, zabalíme je do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena.
Je pak mnohem lepší, proleželá.
Dá se jíst i po deseti dnech.