Kuchařské recepty pro každého

Vánočka II

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg polohrubé mouky (nebo hladké + polohrubé)
1,5 lžičky soli
20 dkg cukru
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
mandle
rozinky
20–25 dkg tuku
3 žloutky
5 dkg droždí
0,5 l vlažného mléka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do mouky vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme.
Z trochy mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek.
Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozmíchanými žloutky a rozpuštěný tuk a řádně prohněteme.
Těsto musí být tužší.
Po vypracování testo urovnáme v míse, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinu kynout.
Pak těsto rozdělíme na devět dílů, každý rozválíme na dlouhé válečky.
Cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou.
Konce dobře upevníme.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě.
Upečené vánočky necháme řádně vychladnout, zabalíme je do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena.
Je pak mnohem lepší, proleželá.
Dá se jíst i po deseti dnech.
Vánočka II
Vánočka II