Kuchařské recepty pro každého

Vánočka

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg polohrubé mouky
2 menší zarovnané lžičky soli
20 dkg cukru
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
mandle
rozinky (nejlépe předem máčené v rumu)
20–25 dkg tuku
3 žloutky
5 –6 dkg droždí
0,5 l vlažného mléka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do mouky vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme.
Z trochy mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, promícháme a necháme u tepla kynout.
Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk a vše dobře prohněteme.
Těsto musí být tužší.
Po vypracování poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout.
Pak rozdělíme na devět dílů, vyválíme dlouhé válečky a z nich upleteme vánočku – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou.
Konce dobře upevníme.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Vánočka
Vánočka