• 1 kg brambor
• 500 g pohanky
• 300–400 g uzeného bůčku
• 1 cibule
• 3-4 stroužky česneku
• 1 lžička majoránky
• sádlo
• sůl
• pepř
Pohanku uvaříme podle návodu na obalu.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme.
V pánvi na rozpáleném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek.
Po 3-4 minutách přidáme na kostičky nakrájený bůček a o chvíli později uvařenou pohanku.
Sundáme z ohně, přidáme brambory a majoránku, promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Tuto směs dáme do vymazaného pekáče a zapečeme v troubě při 190-200°C přibližně pět minut.
Valašský kontrabáš podáváme nejlépe se zakysaným zelím.