• 1 uzené koleno
• 100 g kořenové zeleniny
• 60 g krup
• 2 oloupané pokrájené brambory
• 1 cibule
• sůl
• 2 bobkové listy
• 4 kuličky nového koření
• 1 lžička celého pepře
• 1 řapík celeru
• 1 stroužek česneku
• 2 lžíce sekané pažitky
Koleno dáme do studené vody, přivedeme k varu, vroucí vodu slijeme, maso zalijeme znovu studenou vodou, přidáme čtvrtky cibule a koření a vaříme.
Kroupy propereme a v osolené vodě uvaříme.
Nakrájíme zeleninu.
Až je maso měkké, necháme vychladnout, pak obereme a nakrájíme.
Vývar přecedíme do čistého hrnce a doplníme vodou asi na 1,25 litru, přidáme brambory a zeleninu kromě řapíkatého celeru a vaříme.
Až jsou brambory i zelenina měkké, přidáme utřený česnek, celer, maso, kroupy, sůl a bylinky.