• 200 ml šlehačky
• 1 uzené koleno
• 2 l zelenin. vývaru
• 200 g červených fazolí
• 1 cibule
• 150 g ostr. klobásy
• 4 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce másla
• 1 sklenice kysaného zelí
• sůl
• pepř
• paprika sladká
• trocha tymiánu
• chilli
Fazole namočíme do vody.
Kyselé zelí necháme okapat.
Klobásu oloupeme a nakrájíme na kousky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Vepřové uzené koleno očistíme, vložíme do studené vody a zvolna vaříme do poloměkka.
Potom vývar slijeme a dále ho nepoužíváme.
Do zeleninového vývaru vložíme poloměkké uzené koleno a fazole.
Vaříme doměkka.
Měkké koleno obereme, libové maso nakrájíme na kousky a vrátíme zpět do polévky.
Z másla, mouky a cibule připravíme jíšku.
Polévku zahustíme, vložíme zelí a nakrájenou klobásu.
Okořeníme chilli, paprikou a tymiánem.
Osolíme a opepříme.
Vaříme ještě asi 15 minut.
Nakonec polévku zjemníme smetanou.
Hustou uzenou zelňačku s fazolemi podáváme s pečivem.