• uzené koleno
• celer
• voda
• mrkev
• petržel
• kroupy
• cibule
• brambory
• bobkový list
• česnek
• nové koření
• mletý pepř
• celý pepř
• sůl
• majoránka
Uvaříme kroupy, uzené koleno podélně rozřízneme, oddělíme od kosti a paličkou na maso pěkně rozklepeme.
Maso dáme i s kůží a kostí, kterou je lepší rozříznout napůl, aby se vyvařil i morek, do papiňáku a zalijeme studenou vodou.
Přidáme pepř, nové koření, cibuli, česnek, bobkový list a vaříme na velmi mírném ohni asi hodinu.
Vývar scedíme a dáme do chladu.
Zatím si očistíme a nakrájíme zeleninu na drobné kostičky.
Z vývaru stáhneme vyvařený tuk a polévku znovu přivedeme k varu.
Podle chuti ji osolíme, opepříme, přidáme na malé kostičky nakrájené syrové brambory a zeleninu.
Těsně před dovařením vložíme do polévky uvařené kroupy a dochutíme majoránkou.