Kuchařské recepty pro každého

Uzená plec v bramboráku

Potřebujeme tyto suroviny:
800 g uzené rolované plece
400 g brambor
100 g kysaného zelí
2 vejce
2 stroužky česneku
1 jablko
4 lžíce hladké mouky
1 lžíce majoránky
mletý černý pepř
sůl
sádlo na pečení
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Uzené maso opláchneme a osušíme.
Kysané zelí necháme v sítu důkladně okapat.
Jablko nastrouháme na hrubo a promícháme s kysaným zelím.
Zelnou směsí obalíme maso a necháme ho nejméně 30 minut marinovat.
Brambory nastrouháme do větší mísy, rukama z nich vymačkáme přebytečnou vodu a tu slijeme.
K bramborám přidáme vejce, prolisovaný česnek, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a zahustíme hladkou moukou.
Dobře promícháme - těsto by mělo být hustější.
Pekáč vymažeme sádlem, odleželé uzené maso i se zelím pečlivě obalíme v bramborákovém těstě, položíme do pekáče a pečeme asi 80 minut v předehřáté troubě při 180°C.
Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a případně i pivem (bude mít lepší chuť).
Upečené maso nakrájíme na plátky.
Uzená plec v bramboráku
Uzená plec v bramboráku