Kuchařské recepty pro každého

Trnkové víno

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg trnek
350 g cukru
1 l vody
kvasinky
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Trnky opláchneme, rozmačkáme, zalijeme ji horkým cukerným roztokem (ten připravíme tak, že vodu přivedeme téměř k varu, přidáme cukr a necháme ho rozpustit, ale nevaříme) a necháme vychladnout.
Pak přidáme kvasinky (dle návodu na obalu výrobce) a necháme v teplé místnosti 6-8 dní kvasit (občas promícháme).
Vykvašené trnky vylisujeme a vlijeme zpět do nádoby, uzavřeme kvasnou zátkou a necháme znovu kvasit.
Zda je víno vykvašené, poznáme tak, že bublinky kysličníku uhličitého přestanou unikat kvasnou zátkou.
Víno necháme ustát, až kal klesne ke dnu, pak ho stočíme do lahví.
Trnkové víno
Trnkové víno