• 500 g polohrubé mouky
• 80 g másla
• 100 g cukru
• 1/2 lžičky soli
• 30 g droždí
• 230 ml mléka
• 1 vejce
• 50 g rozinek
• 1 celá mandle
• 1 žloutek
• hoblinky mandlí
Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru připravíme kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, sůl, vejce, kvásek, vypracujeme hladké těsto a necháme 30 minut kynout.
Potom zapracujeme rozinky a dáme kynout na 30 až 40 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných částí.
Do jedné vložíme mandli.
Dvě z částí spojíme na větší bochník - střed koláče, sedm rozložíme kolem něj a necháme podkynout.
Potom potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme krystalovým cukrem a hoblinkami z mandlí, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200°C.
Po 10 minutách teplotu snížíme na 170°C a pečeme ještě 25-30 minut.