• hlava a vnitřnosti z kapra
• 300 g kořenové zeleniny (mrkev
• celer
• petržel) nakrájené na kostičky
• 2 lžíce másla
• 1 lžíce hladké mouky
• sůl
• malý svazek čerstvé petrželky
• 1 rohlík nakrájený na kostičky a opečený
Kapří hlavu omyjeme, vyřízneme žábry, přidáme špetku soli a vaříme asi 15 minut.
Potom vývar přes velmi jemné sítko slijeme a uchováme.
Vnitřnosti omyjeme, zalijte vodou a stejným způsobem uvaříme a sceďíme.
Z hlavy opatrně obereme použitelné maso, z vnitřností odstraníme střevní trubici a vyhodíme.
Zbytek rozebereme na drobné kousky.
Rozehřejeme máslo , přidáme zeleninu a mícháme, dokud se téměř nepřipaluje ke dnu.
Pak zalijte rybím vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi patnáct minut, až je zelenina dokonale měkká.
Částečně ji rozmačkáme v polévce vidličkou.
Polévku poprášíme jednou lžící hladké mouky, rozmícháme metličkou a vaříme ještě 5 minut, aby zhoustla.
Nakonec do polévky dáme rybí maso a vnitřnosti (dál už nevaříme) a přidáme nasekanou petrželku.
Rohlík podávejte zvlášť.