• 4 plátky z telecí kýty (po 200 g)
• 600 g jarních brambor ve slupce
• 20 g hořčice
• 20 g kaparů
• 40 g nakládané okurky
• 1 cibule šalotka
• 2 vejce
• hladká mouka a strouhanka na obalení
• 200 g přepuštěného másla
• 20 cl extra panenského olivového oleje
• 8 cl červeného vinného octa
• 20 g petrželky
• sůl
• nahrubo mletý pepř
Brambory na salát uvaříme den dopředu.
Vychladlé a odleželé je pokrájíme na kolečka.
Kapary, šalotku, okurku a petržel nasekáme na hrubo a přidáme k bramborám.
Dochutíme hořčicí, octem, olivovým olejem, solí a čerstvě namletým černým pepřem.
Vše zlehka promícháme a dáme vychladit.
Přepuštěné máslo vyrobíme z toho klasického tak, že z něj necháme odpařit vodu.
Máslo vložíme do tlustostěnné pánve či kastrolu a na mírném plameni necháme bez míchání zvolna rozpustit.
Z povrchu sbíráme pěnu, dokud se nepřestane tvořit a v nádobě nezbude jen zlatavě zbarvená tekutina (asi 10 minut).
Plátek masa rozklepeme asi na čtyřmilimetrovou výšku, obalíme v mouce, vejci a strouhance a na přepuštěném másle pomalu smažíme dozlatova.