• 2 telecí řízky
• 100 g plísňového sýra
• 1 jablko
• 50 g celeru
• 1,25 dcl bílého vína
• 1,25 dcl vývaru
• sůl
• pepř
• petrželová nať
• na omáčku:
• 1,25 dcl sladké smetany
• 1 vejce
• 2 lžičky škrobové moučky
Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
Z jablek odstraníme jadrovník, rozčtvrtíme a pokapejte citronovou šťávou.
Sýr nakrájíme na půl centimetru silné plátky.
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme z obou stran.
Pak oheň zmírníme a maso ještě asi 2 minuty dopékáme.
Opečené maso přendáme do zapékací misky, dáme na něj jablka a sýr a zapečeme.
Na pánvi zpěníme máslo, přidáme celer a podlijeme bílým vínem a vývarem.
Omáčku připravíme tak, že sladké smetanu, vejce a škrob smícháme.
Asi po 10 minutách omáčku přilijeme k celeru a krátce povaříme.
Zapečené řízky polijeme omáčkou, ozdobíme petrželkou a podáváme s vařenými bramborami.