• 60 dkg rybího filé
• sůl
• citrón
• 3 dkg másla nebo rostlinného tuku
• 3 dkg hladké mouky
• 125 ml vývaru z masa nebo bujónové kostky
• půl lžičky hořčice
• 2 dkg sušených hub (nebo 10x tolik čerstvých)
• 5 dkg strouhaného tvrdého sýra
• 1 žloutek
• 2 vejce
• 2 lžíce mléka
• trocha strouhanky
• hladká mouka na obalení
• strouhanka
• olej na smažení
Rybu rozdělíme na kousky, osolíme ji, zakapeme citrónem a na pánvi ji podusíme ve vlastní šťávě.
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji a rozvaříme s vývarem na hustou omáčku.
Podle chuti přidáme ještě sůl, hořčici a předem namočené a nasekané houby.
Pak vmícháme rybu a žloutek a sýr.
Až směs vychladne, dohustíme ji strouhankou.
Z rybí směsi tvoříme menší krokety, obalujeme je v mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance a smažíme na tuku.
Podáváme s bramborovou kaší.