• 1 kg zadního hovězího masa
• slanina bez kůže
• olej
• 100 g cibule
• 250 g kořenové zeleniny
• cukr
• 0,75 l vody
• 50 g másla
• 150 g hladké mouky
• 500 g 12% smetany
• citrón
• ocet
• sůl
• celý pepř
• celé nové koření
• bobkový list
• tymián
Maso protkneme slaninou a osolíme.
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce opečeme, pak podlijeme trochou vody, přidáme rozmačkaný pepř, nové koření, bobkový list a tymián a citrón nakrájený na plátky, lehce zastříkneme octem, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě pod poklicí doměkka.
Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme vodou.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 20 minut.
Během varu přidáme smetanu.
Omáčku procedíme, dochutíme solí, octem a cukrem a ještě krátce povaříme.
Svíčkovou na smetaně podáváme s houskovými knedlíky.