• 600 g hovězí svíčkové
• 25 g slaniny
• 1 cibule
• 125 g kořenové zeleniny
• 50 g tuku
• sůl
• pepř celý
• nové koření
• bobkový list
• citron
• ocet
• cukr
• máslo
• hladká mouka
• smetana
• voda
Maso osolíme a protkneme slaninou.
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přídáme maso, krátce je v základu opečeme a podlijeme vodou.
Přidáme pepř, bobkový list, nové koření a citron nakrájený na plátky, zastříkneme octem, přikryjeme a dusíme doměkka.
Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vodu.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a vaříme ještě nejméně 20 minut.
Během varu přidáme smetanu.
Omáčku procedíme, dochutíme a znovu krátce povaříme.
Svíčkovou na smetaně podáváme nejlépe s houskovými knedlíky.