• 250 g měkkého tvarohu
• 300 g polohrubé mouky
• 2 menší vejce
• 1 lžička cukru
• 50 g másla
• 1 lžička prášku do pečiva
• špetka soli
• 1/2 šálku mléka
• čerstvé nebo zmrazené švestky. Na posyp: mletý mák s cukrem nebo strouhaný tvrdý tvaroh
• moučkový cukr a horké máslo.
Změklé máslo utřeme s vejci a cukrem, vmícháme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
Přidáme mléko a vypracujeme vláčné, přiměřeně husté těsto, které necháme chvíli odpočinout.
Pak z něj uděláme váleček asi 3 cm v průměru a odkrajujeme dílky, kterými obalujeme švestky.
Připravené knedlíky vhazujeme do vařící vody, promícháme je vařečkou ode dna, aby se nepřichytily, a na mírném ohni vaříme 8 minut.
Na talíři knedlíky překrojíme, posypeme mletým mákem s cukrem nebo strouhaným tvarohem a cukrem přelijeme horkým máslem.