• 900 g libového vepřového masa
• 1,8 l hovězího vývaru
• 900 g syrového sádla bez kůže
• půlka čtvrtlitrového hrnečku ovesných krup
• 2 lžíce soli
• půl lžičky bílého pepře
• půl lžičky mletého zázvoru
• 6 metrů prasečích střívek
Kroupy namočíme ve vývaru do druhého dne, pak je přivedeme k varu a necháme 1 hodinu pomalinku probublávat.
Pak je slijeme a necháme vystydnout.
Maso se sádlem umeleleme dvakrát nahrubo a pořádně promícháme s kroupami a kořením.
Ochutnáme a případně ještě okořeníme podle chuti.
Střívka plníme směsí poměrně volně nadít a každých přibližně 25 cm je zatočíme.
Každou druhou klobásku uvážeme motouzkem z přírodního materiálu.
nakonec je rozvěsíme chladné místnosti (kolem 15°C) do průvanu asi na 4 dny.
Klobásy lze také vyudit nebo je můžeme dát do mrazáku a později tepelně zpracovat.