Kuchařské recepty pro každého

Švédské brambory

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg brambor
50 g másla
1 lžíce strouhanky
40 g strouhaného sýra
sůl
petrželka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Syrové brambory dáme na lžíci a nakrojíme až k okraji, tak, že drží pohromadě do výšky asi 3 cm.
Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, brambory do ní naskládáme naříznutou stranou nahoru.
Zbývající máslo rozpustíme a brambory jím potřeme.
Dobře osolíme a vložíme do předem středně vyhřáté trouby.
Pečeme 30 minut za občasného polévání šťávou z pečeně.
Strouhanku smícháme s nastrouhaným sýrem, po 30 minutách brambory směsí posypeme a pečeme dalších 20 min.
Na talíři zdobíme petrželkou.
Výborné k pečenému a grilovanému masu, k drůbeži, ale i studeným uzeninám.
Je vhodné také jako lehký pokrm jen se salátem.
Švédské brambory
Švédské brambory