• 1 husa (kolem 4 kg)
• 2 jablka
• sůl
• kmín
Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).
Očištěnou, vykuchanou a omytou husu osolíme a pokmínujeme, do břicha husy vložíme několik mladých jablek, kterým jsme vykrojili jádřince, a spojíme jehlicemi.
Takto připravenou husu položíme do pekáče prsy dolů, dáme do trouby a pečeme.
Tučnější husu občas propichujeme na bocích vidličkou, aby se uvolnilo podkožní sádlo.
Husu pravidelně podléváme vodou a trochou vyškvařeného sádla.
Chceme-li předejít přepalování sádla, postupně je odebíráme do zvláštní nádoby, ale teprve až je čiré a vyškvařené (do této doby husu znovu nepodléváme).
Jakmile husa na hřbetě zezlátne, otočíme ji a pokračujeme v pečení další asi 1,5 hodiny.
Měkkou husu pak vyndáme z trouby a překryjeme alobalem.
Z pekáče vybereme zbytek šťávy se sádlem a chvíli je povaříme s horkou vodou, případně ještě zahustíme moukou.