• 500 g dýně
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• hrst pražených dýňových semínek
• smetana na šlehání
• 50 g másla
• sůl
• kmín
• sladká paprika
• majoránka
• olej
Dýni zbavíme semínek (pokud nemáme hokaido, tak i oloupeme) a nakrájíme na kostičky.
Nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na másle s troškou oleje.
Pak přidáme česnek, krátce za stálého míchání osmahneme, přidáme dýni nakrájenou na kostičky, chvíli podusíme, okořeníme sladkou paprikou, hned zalijeme tři čtvrtě litrem vody a vaříme.
Až dýně změkne, vše rozmixujeme, osolíme, dokořeníme kmínem, krátce povaříme a na poslední tři minutky přidáme majoránku.
Štýrskou polévku podáváme politou trochou smetany na šlehání a posypanou praženými dýňovými semínky.